For English, scroll down
Ik heb al eerder benoemd dat de gesprekken in Singapore net zo vaak over het eten gaan, als bij ons over het weer. Er is ook genoeg eten om over te praten en omdat Singapore een smeltkroes van culturen is, is de herkomst van het eten vaak interessant. Gerechten uit alle landen (voornamelijk uit Azië maar ook uit de rest van de wereld) vinden hun weg naar Singapore waar de gerechten naar smaak worden aangepast. Eigenlijk hetzelfde als wat er gebeurt met het Chinese eten dat wij in Nederland kunnen afhalen. Hoewel ik eigenlijk vindt dat dat in de verste verte niet meer lijkt op wat er in China gegeten wordt…
Er zijn een aantal Aziatische gerechten waar ik gek op ben, waaronder Mee siam (letterlijk: Thaise noedels). Mee siam kent meerdere visies over de herkomst ervan. Hoewel sommigen beweren dat het van oorsprong een Thais gerecht is (Siam is de voormalige naam van Thailand), zeggen anderen dat het een Maleisisch of Peranakan gerecht is.
Mee siam is een gerecht van rijst vermicilli met een wat pittige, zoet-zure saus opgebouwd uit onder andere tamarinde, suiker en garnalenpasta. Het wordt geserveerd met een hard gekookt ei, gebakken tofu en chinese bieslook.

Het kan zijn dat het gerecht oorspronkelijk Thais was. Het kan ook zijn dat de Maleisiërs de bedenkers van de Mee siam waren, maar de smaken baseerden op de Thaise smaken. Een andere verklaring voor de naam van het gerecht, zou kunnen zijn dat de noedels van Thaise makelij waren en werden geïmporteerd in Maleisië. En de peranakans? Die zijn hoe dan ook goed in het mixen van culturen en de daarbij horende gerechten.
Waar het ook vandaan komt en wie het ook bedacht heeft, ik zal zorgen dat ik een recept ervan bemachtig!
I’ve appointed earlier, that conversations in Singapore are as much about the food, as conversations in The Netherlands are about the weather. There is so many food to talk about and because Singapore is a melting pot of cultures, the origin of the food is often interesting. Dishes from all countries (mainly Asian countries, but also from the rest of the world) find their way to Singapore where people adjust it to their taste. Actually it’s the same that happens to Chinese food brought to The Netherlands. However I think that doesn’t taste like anything they eat in China.
There is a couple of Asian dishes I really love. One of them is Mee siam (literally: Thai noodles). Mee siam knows more than one vision on the origin of it. Some people say it’s originally a Thai dish (Siam is the old name for Thailand), others believe it’s Malay or Peranakan.
Mee siam is a dish with rice vermicelli (bee hoon) with a slightly spicy, sweet and sour gravy that contains (among other things) tamarind, sugar and shrimp paste. It’s being served with a hard-boiled egg, fried tofu and Chinese chives.
It can be that the dish is Thai in origin. It can also be that the Malay people were the first to make this dish and based the dish on Thai tastes. Another explanation for the name of the dish, can be that the
noodles were originally from Thailand and have been imported in Malaysia. And the Peranakans? They are good at mixing cultures and their dishes anyway.
Wherever it came from and whoever started making it, I will make sure I will get a recipe of it!